Vår verksamhet

Ett avgörande nav i Lappland

Lycksele Airport har en strategiskt viktig roll i utvecklingen av Norrlands inland och är en möjliggörande samhällsfunktion, som gör Lycksele tillgängligt och skapar rörelsefrihet trots långa avstånd till olika marknader och samverkansarenor.

Flygplatsens utbud, kvalitet och hela existens som Lapplands nav har en viktig roll för transportmöjligheterna till och från platsen, vilket gör att den påverkar både många delar av det dagliga livet och samhället i stort. Lycksele Airport är helt enkelt en av de mest avgörande framgångsfaktorerna för tillväxt i regionen och de människor som bor här.

Även den ambulansverksamhet som utgår från flygplatsen bidrar till en livsviktig samhällsfunktion, speciellt när avstånden mellan fjäll och sjukhus är mycket stora. Lycksele Airport lägger grunden för ett levande samhälle och skapar frihet att bo eller flyga vart du vill.

Fakta

Ort: Lycksele
Flygplatstyp: Nationell flygplats
IATA-kod: LYC
ICAO-kod: ESNL
Operator: Lycksele Airport AB
Öppningsår: 1968
Höjd över havet: 220 m (722 fot)
Geografiska koordinater: 64°32′53”N 18°42′58”Ö
Antal anställda: 17 + 10 timanställda
Org.form: Aktiebolag
Ekonomi: Omsättning ca 23 milj SEK
Antal resenärer/år: 20 000 resenärer

Strategiskt läge

Lycksele, på sydsamiska Liksjoe, är centralorten i Lycksele kommun i Västerbottens län. Med centrerat läge i länet är staden en viktig knytpunkt. Från Stockholm till Lycksele är den beräknade flygtiden ungefär 1 timme och 20 minuter. Med bil är det ca 71 mil mellan destinationerna.

Lycksele lasarett är det enda akutsjukhuset i inlandet och har ett upptagningsområdet med cirka 40 000 invånare, på en yta ungefär lika stor som Schweiz. Lycksele Airport är med sitt strategiska läge avgörande för att inlandet ska kunna erbjudas specialiserad samhällsservice som akutsjukvård, sjuk- och transplantationstransporter samt BB.

Opererande flygbolag

Från 1 juli 2018 flyger Amapola Flyg i samarbete med Direktflyg reguljär flygtrafik Vilhelmina - Arlanda via Lycksele. Det förekommer även taxiflyg, privatflyg med en- och tvåmotoriga flygplan samt civil helikoptertrafik med en- och tvåmotoriga helikoptrar och charter med jetflygplan.

Ambulanstransport

Flygplatsen är stationeringsort för Region Västerbottens ambulanshelikoptertrafik. Att ha en ambulanshelikopter i inlandet innebär snabbare transporter till större sjukhus, vilket är en viktig samhällsrättighet för medborgare. Både fjälltrakter och inlandsvildmark nås snabbast med helikopter, vilket är en förutsättning för snabb hjälp. Flygplatsen används även för sjuk- och donationstransporter med landstingets ambulansflyg.